Polityka prywatności

Nasz sklep internetowy pracuje na oprogramowaniu firmy SOTE. Oprogramowanie SOTESHOP spełnia wszystkie aktualne unijne wymogi prawne i jest certyfikowane przez organizację Trusted Shops pod względem zgodności z prawem europejskim. Wchodząca ustawa o przetwarzaniu danych RODO nakłada na administratorów sklepów szereg obowiązków, celem wzmocnienia polityki bezpieczeństwa przetwarzanych danych, która w tym oprogramowaniu stoi na wysokim poziomie. Program posiada wymagane zabezpieczenia, w tym np. podwójne szyfrowanie wrażliwych danych w bazie, wsparcie dla protokołu ssl oraz szereg zabezpieczeń programistycznych chroniących sklep.

Naszym dostawcą hostingu jest Firma Zenbox Sp. z o.o.
Przetwarzanie danych osobowych przez zenbox.pl jest w pełni zgodne z wymogami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (t.j. Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 ze zm.) oraz rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie dokumentacji przetwarzania danych osobowych oraz warunków technicznych i organizacyjnych, jakim powinny odpowiadać urządzenia i systemy informatyczne służące do przetwarzania danych osobowych.

 

1. Administracja danych osobowych.

1. Administratorem danych osobowych zbieranych i przetwarzanych przez sklep internetowy sklep.fort-mil.com jest
PHU FORT, Agnieszka Jagielińska-Bossowska  Al. Najświętszej Marii Panny 20, 42-200 Częstochowa.
2.  Zebrane dane osobowe są przetwarzane i starannie zabezpieczone przez Administratora zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, w tym rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Europy (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO).
3. Dostęp do danych osobowych mają jedynie przeszkoleni i upoważnieni pracownicy P.H.U. FORT.

2. Cele przetwarzania danych.

Administrator przetwarza dane osobowe w celu:
1. Świadczenia usług drogą elektroniczną polegających na składaniu zamówień, informowaniu o statusie złożonego zamówienia, prowadzeniu i obsłudze konta użytkownika. 
2. Analitycznych i statystycznych.
3. Przesyłania do użytkownika potrzebnych informacji handlowych.
4. Prowadzenie ksiąg rachunkowych zgodnie z przepisami prawa.

3. Informacje w formularzach.

Sklep internetowy zbiera informacje podane dobrowolnie przez użytkownika:
Imię i nazwisko, adres dostawy, adres e-mail, nr telefonu, login, dane firmy, numer NIP.
1. Serwis może zapisać ponadto informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adres IP)
2. Dane osobowe w formularzu nie są udostępniane podmiotom trzecim inaczej, niż za zgodą użytkownika.
3
. Dane osobowe podane w formularzach są przekazywane podmiotom wykonującym usługi dostawy (Poczta Polska, przesyłki kurierskie DPD), serwisom obsługującym płatności, dostawcom usług informatycznych wyłącznie w celu realizacji zamówień. Podmioty te spełniają wymogi rozporządzenia RODO.

4. Okres przechowywania danych.

Dane osobowe przechowywane są przez czas niezbędny do:
1. Rozliczenia usługi oraz dochodzenia roszczeń z tytułu płatności za korzystanie z usługi.
2. Przedawnienia, jeżeli przetwarzanie danych osobowych będzie niezbędne dla dochodzenia ewentualnych roszczeń lub obrony przed takimi roszczeniami.
3. Realizacji obowiązków publicznoprawnych nałożonych na administratora przez powszechnie obowiązujące przepisy prawa.

5. Prawa osób, których dane dotyczą.

1. Osoba, której dane dotyczą ma prawo dostępu, poprawiania oraz usuwania (prawo do bycia zapomnianym) swoich danych.
2. Prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w dowolnym momencie.
3. Żądanie usunięcia danych osobowych można dokonać listownie na adres:
P.H.U. FORT, Al. NMP 20, 42-200, Częstochowa
lub drogą elektroniczną na adres e-mail:
dane-osobowe@fort-mil.com
4. Prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w sposób określony w przepisach Rozporządzenia RODO oraz prawa polskiego. Organem nadzorczym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

6. Informacja o plikach cookies.

1. Serwis korzysta z plików cookies.
2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
4. Pliki cookies wykorzystywane są w następujących celach:
a. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
b. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
c. określania profilu użytkownika w celu wyświetlania mu dopasowanych materiałów w sieciach reklamowych, w szczególności sieci Google.
5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
6. Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie. Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików cookies. Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików cookies Szczegółowe informacje na ten temat zawiera pomoc lub dokumentacja przeglądarki internetowej.
7. Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
9. Zalecamy przeczytanie polityki ochrony prywatności tych firm, aby poznać zasady korzystania z plików cookie wykorzystywane w statystykach: Polityka ochrony prywatności Google Analytics
10. Pliki cookie mogą być wykorzystane przez sieci reklamowe, w szczególności sieć Google, do wyświetlenia reklam dopasowanych do sposobu, w jaki użytkownik korzysta z Serwisu. W tym celu mogą zachować informację o ścieżce nawigacji użytkownika lub czasie pozostawania na danej stronie.
11. W zakresie informacji o preferencjach użytkownika gromadzonych przez sieć reklamową Google użytkownik może przeglądać i edytować informacje wynikające z plików cookies przy pomocy narzędzia: https://www.google.com/ads/preferences/

7. Logi serwera.

1. Informacje o niektórych zachowaniach użytkowników podlegają logowaniu w warstwie serwerowej. Dane te są wykorzystywane wyłącznie w celu administrowania serwisem oraz w celu zapewnienia jak najbardziej sprawnej obsługi świadczonych usług hostingowych.
2. Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL. Ponadto zapisowi mogą podlegać:
a. czas nadejścia zapytania,
b. czas wysłania odpowiedzi,
c. nazwę stacji klienta – identyfikacja realizowana przez protokół HTTP,
d. informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP,
e. adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) – w przypadku gdy przejście do Serwisu nastąpiło przez odnośnik,
f. informacje o przeglądarce użytkownika,
g. Informacje o adresie IP.
3. Dane powyższe nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony.
4. Dane powyższe są wykorzystywane jedynie dla celów administrowania serwerem.

8. Zarządzanie plikami cookies – jak w praktyce wyrażać i cofać zgodę?

1. Jeśli użytkownik nie chce otrzymywać plików cookies, może zmienić ustawienia przeglądarki. Zastrzegamy, że wyłączenie obsługi plików cookies niezbędnych dla procesów uwierzytelniania, bezpieczeństwa, utrzymania preferencji użytkownika może utrudnić, a w skrajnych przypadkach może  uniemożliwić korzystanie ze stron www

2. W celu zarządzania ustawieniami cookies wybierz z listy poniżej przeglądarkę internetową/ system i postępuj zgodnie z instrukcjami:
    1. Internet Explorer

    2. Chrome

    3. Safari

    4. Firefox

    5. Opera

    6. Android

    7. Safari (iOS)

    8. Windows Phone

    9. Blackberry